Bezoek ASHA

Diep onder de indruk waren we van ons bezoek aan ASHA! Wat een goed werk doen deze mensen, en hoe fijn was het om de 30 vrouwen zo sterk en vol zelfvertrouwen te zien.

Eind september 2022 waren wij, Hans en Angela, op zakenreis in India, o.a. in Bangalore. Een mooie gelegenheid om de projecten van Stichting Kettingreactie weer te bezoeken, o.a. ASHA-foundation, een organisatie die zich inzet voor het bestrijden en behandelen van AIDS.

We werden hartelijk ontvangen door Dr. Glory Alexander, de arts die ASHA foundation ruim 20 jaar geleden heeft opgericht. Zij vertelde hoe zij destijds als jonge arts voor het eerst in aanraking kwam met een AIDS-patiënt in een ziekenhuis in Bangalore. Dit was de aanleiding dat zij zich in HIV en AIDS ging verdiepen en besloot zich daar volledig aan te gaan wijden. Zij geeft leiding aan ASHA, een organisatie met 20 vaste medewerkers en een hoop vrijwilligers.

ASHA zit in een gewoon woonhuis, redelijk in het centrum van Bangalore. Het is een vrij rustige straat. Op de begane grond en eerste verdieping zijn werk- en spreekkamers, en op de bovenste verdieping is een grote ruimte voor groepsbijeenkomsten. Wij vonden het er erg netjes en schoon.

Speciaal voor ons waren de 30 vrouwen uitgenodigd die dankzij Stichting Kettingreactie worden voorzien van de HIV-medicatie. Zij krijgen gratis antiretrovirale behandeling (ART). Dit is een specifieke, levenslange behandeling voor hiv-infectie. Hierdoor kunnen de vrouwen een normaal leven leiden, en zijn ze ook niet meer besmettelijk. Naast deze medicijnen krijgen de vrouwen ook empowerment training. Het is heel belangrijk dat deze vrouwen leren hoe ze met hun ziekte moeten omgaan. Er ligt namelijk nog een verschrikkelijk taboe op. Doorgaans krijgen de vrouwen te horen dat het hun schuld is, terwijl zij juist het slachtoffer zijn! Veel van de vrouwen zijn weduwe, en hebben de ziekte overgedragen gekregen van hun man.

Bijna alle 30 vrouwen waren aanwezig terwijl het toch gewoon een woensdagmiddag was! De meeste vrouwen werken, veelal als huishoudelijk hulp, sommigen op kantoor of in een winkel. Maar de vrouwen komen graag bij ASHA want ze vinden steun bij de social workers van ASHA en vooral ook van elkaar. Voor de meesten was het wel te regelen om tijdens de lunch even naar ASHA te komen.

De vrouwen zaten in een grote kring in de groepsruimte op de bovenverdieping. Wij werden vooraan gezet. Dat voelde wel een beetje ongemakkelijk. Alle vrouwen droegen nog een mondkampje vanwege covid19. Dr. Glory vroeg aan een aantal vrouwen om hun verhaal te vertellen.

Uiteraard moest er na afloop, volgens goed Indiaas gebruik, nog een groepsfoto worden gemaakt. Daarna gingen we met alle vrouwen handen schudden. Toen ontspande iedereen en werd er volop gelachen. Dat was echt een heel bijzonder moment!

Na afloop hebben we nog met een aantal andere medewerkers van ASHA gepraat. Het verzorgen van de medicijnen en de empowermenttrainingen is namelijk niet het enige dat ASHA doet. Ze bemannen ook een 24-uurs HIV/AIDS-hulplijn en ontvangen jaarlijks zo’n 1800 telefoontjes. Ze organiseren kampen voor HIV-besmette kinderen. En daarnaast doen ze heel veel voorlichting: op scholen, bij zwangerschaps-kliniek, ziekenhuizen, etc. Super-belangrijk, want onderzoek heeft aangetoond dat nog steeds heel veel mensen in India niet weten dat een HIV-besmetting heel goed te behandelen is en dat je niet besmettelijk bent als je medicijnen slikt!

Zoals gezegd waren we zeer onder de indruk van het werk van ASHA. We gingen met een heel positief gevoel weg en met een nieuwe dosis inspiratie om ons in te gaan zetten om voor ASHA fondsen te werven! Dankzij de bijdrage van Stichting Kettingreactie hebben 30 vrouwen inmiddels al een half jaar lang de ART-medicatie kunnen krijgen en we hopen dat we dit nog langer kunnen continueren.

Comments are closed.